Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стивън Мнучин: Тръмп би бил "напълно доволен" да удари Китай с нови тарифи, ако срещата със Си Цзинпин не протече добре

Стивън Мнучин и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че президентът Доналд Тръмп ще вземе решение дали да наложи допълнителни тарифи за вноса от Китай след срещата си с китайския лидер Си Цзинпин по-късно този месец по време на форума на лидерите от Г-20 в Япония.

За телевизия CNBC Мнучин отбеляза, че американският президент ще се опита да определи дали китайският му колега е готов да се тръгне в "правилната посока" за промяна на търговските отношения между двете най-силни икономики в света.

"Ако Китай желае да бъде сключена сделка, ние сме готови да продължим напред по условията, които вече договорихме. Ако обаче Китай не иска да продължи напред, тогава президентът Тръмп би бил напълно доволен да продължи с митническите тарифи, за да възстанови баланса на търговските ни взаимоотношения", подчерта той.

Финансовият министър също така намекна, че Доналд Тръмп може да отслаби позицията си спрямо китайския технологичен гигант "Хуавей", ако бъде постигнат прогрес в търговските преговори с Пекин.

Говорейки след срещата на финансовите министри и ръководителите на централните банки от Г-20, която се проведе през уикенда, Стивън Мнучин отбеляза, че ако двете страни напреднат в преговорите, Тръмп "би могъл" да направи нещо по въпроса за "Хуавей", ако получи определени гаранции от Китай. Той обаче добави, че това са въпроси от националната сигурност на САЩ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна