Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционният съд на Украйна заседава за разпускането на Радата, президентът Зеленски е поканен

Върховната Рада
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски възнамерява лично да присъства на заседанието на Конституционния съд, който ще разглежда законността на неговия указ за разпускане на Върховната рада, предава БТА.

"Утре Конституционният съд на Украйна ще разглежда въпроса за разпускане на парламента. Поканиха ме на това заседание и това ще бъде първият случай в 28-годишната история на независима Украйна, когато президентът ще присъства на заседание на Конституционния съд. Непременно ще съм там", заяви той във видео във "Фейсбук".

Зеленски отбеляза, че е уверен в юридическата обоснованост на своето решение. "Най-главното обаче е моята позиция като президент. Когато разпуснах парламента, това беше и остава основно искане на украинския народ", подчерта той.

Зеленски анонсира разпускането на Върховната рада в речта при встъпването си в длъжност на 20 май, а на следващия ден подписа съответния указ и насрочи парламентарни избори на 21 юли. Група депутати, основно от партията "Народен фронт", сезира на 24 май Конституционния съд с искане да се признаят действията на президента за противоречащи на основния закон на страната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени