Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка остави лихвите непроменени на шесто поредно заседание

Турска централна банка

На шесто поредно заседание Турската централна банка остави основния си лихвен процент непроменен и посочи, че ще запази настоящата си политика, за да "засили процеса на дезинфлация" в страната.

Централната банка запази ключовата едноседмична репо-лихва на ниво от 24%, след като през миналата година се наложи да я повиши с цели 11,25 процентни пункта, за да овладее растящата инфлация и да спре срива на местната валута, която се обезцени през 2018-а година с близо 30 на сто.

През октомври 2018-а година годишната инфлация достигна 15-годишен връх от 25,24%, след което започна да отслабна постепенно до 18,71% през миналия месец.

"Развитието на вътрешното търсене и затегната парична политика подкрепят дезинфлацията”, се казва в изявление на банка след края на нейното редовно заседание в сряда.

"Трябва обаче да се подчертае, че всякакви нови данни или информация могат да накарат Комитета за парична политика да преразгледа своята позиция", добави Турската централна банка.

Позовавайки се на последните данни, банката заяви, че продължава тенденцията на ребалансиране в икономиката на страната. Според ТЦБ икономическата активност е бавна, отчасти поради затегнатите финансови условия, докато външното търсене показва относителна сила. Банката също така очаква балансът по текущата сметка да запази тенденцията за подобряване.

Турската лира поскъпва предпазливо след края на днешното заседание на централната банка, като доларът се понижава от 5,8267 към 5,7900 турски лира, а еврото - от 6,6100 към 6,5600 нивото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна