Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският посланик предупреди Великобритания при евентуално блокиране на "Хуавей"

Лю Сяомин, китайски посланик във Великобритания
Снимка: Ройтерс

Посланикът на Китай в Лондон предупреди британското правителство, че ако компанията "Хуавей" (Huawei) бъде блокирана от разработването на мрежи от пето поколениe (5G), това ще навреди на китайските търговски и инвестиционни отношения с Обединеното кралство.

"Това ще изпрати много лошо послание не само на "Хуавей", но и на китайския бизнес като цяло", заяви посланик Лю Сяомин пред Би Би Си.

Той добави, че блокирането на "Хуавей" ще доведе до "лоши ефекти не само върху търговията, но и върху инвестициите".

Ройтерс напомня, че през април британският Съвет за национална сигурност, председателстван от министър-председателя Тереза Мей, се срещна, за да обсъди въпроса с китайския технологичен гигaнт и беше взето решение да се блокира "Хуавей" от всички основни части на 5G мрежите в страната, но все пaк предостави ограничен достъп до неосновните части на мрежите от пето поколение.

Окончателното решение на британския кабинет трябваше да бъде взето през последните няколко седмици, но решението на Тереза Мей да се оттегли от поста министър-председател забави процеса, заявиха източници. Крайното решение ще бъде взето, след като бъде избран новия лидер на Консервативната партия, който ще бъде и новия британски премиер.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна