Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей" предупреди ФКК на САЩ относно забраната за ползване на нейно оборудване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Хуавей" (Huawei Technologies Co. Ltd.) предупреди Федералната комисия за комуникации на САЩ (ФКК), че предложената от ФКК забрана за оборудването на китайският технологичен гигант ще причини сериозни вреди на американските провинциални интернет доставчиците, тъй като те не разполагат с финансиране, време и ресурси за незабавно заместване на наличното им оборудване. В същото време "Хуавей" призова за диалог с Федералната комисия за комуникации.

Китайският гигант подаде жалба, очертавайки позицията си срещу наложената от ФКК забрана и заяви, че "докато "Хуавей" не е съгласна с мнението, че китайските компании представляват заплаха просто защото са китайски, "Хуавей" е съгласна, че съществуват заплахи за мрежовата сигурност и че това трябва да се адресира чрез всеобхватен и цялостен подход по отношение на сигурността на веригите за доставки, а не чрез подхода продавач до доставчик".

"Хуавей" също така подсказа, че САЩ имат икономически мотиви за забраната и добави, че се е обърнала към ФКК "да научи от първа ръка и да получи директен отговор на опасенията относно китайската компанията", но не е получила такъв официален отговор.

"Бихме искали да говорим с правителството на Съединените щати за смекчаване на риска, което ще ни позволи да правим някакъв бизнес в САЩ", посочи пред агенция Axios Анди Парди, главен секретар по сигурността на китайската технологична компания.

Повод за тези оплаквания е решението на САЩ през миналия месец да включи китайският гигант в т.нар. "черен списък", което затрудни изключително силно "Хуавей" да прави бизнес с американските компании.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна