Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб икономически растеж през второто тримесечие, прогнозира германското министерство на икономиката

Перспективите за най-голямата европейска икономика са потиснати за второто тримесечие на годината в резултат на насрещните ветрове, предизвикани от световните търговски конфликти, които натежават на експортно-зависимия индустриален сектор, съобщи Министерство на икономиката на Германия в свой редовен месечен доклад, цитиран от Ройтерс.

Нарастват опасенията, че германският растеж ще се забави или дори ще спре през второто тримесечие, след като през периода януари - март БВП се повиши с 0,4% спрямо края на 2018-а година, когато немската икономика избегна "на косъм" навлизането в техническа рецесия.

"След значителен ръст на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие, перспективите за второто тримесечие остават слаби", се казва в месечния доклад на министерството. "Вътрешното търсене (потребление) продължава да бъде здраво, но глобалните перспективи остават неприветливи".

За второто полугодие обаче се отбелязва по-положително становище. "След слабото развитие през второто тримесечие, положителните влияния трябва да се подсилят с постепенно подобряване на външната среда“, посочи икономическото министерство и добави: "Очаква се подобряване на глобалните икономически условия през втората половина на 2019-а година".

Германската промишленост продължава да страда от търговските спорове на Съединените щати с Китай и с Европейския съюз, като немското производство и износът се понижиха рязко през април, според данни на Федералната статистика Destatis.

Министерството обаче посочи, че подобряването в сектора на услугите помага на икономиката, като последните данни сочат, че продължават контрастните развития в сферата на услугите и в индустрията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени