Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40% от икономистите очакват Фед да понижи американските лихви през юли

Повече от три четвърти от икономистите, анкетирани от "Уолстрийт джърнъл", очакват следващият ход на Федералния резерв да бъде в посока на понижаване на лихвените проценти, като близо 40% от тях предполагат, че това ще бъде факт още следващия месец (на заседанието на 30-и и 31-ви юли).

Според аналогичното ежемесечно проучване, проведено през май, приблизително половината от респондентите смятаха, че следващата корекция на лихвите на Фед ще бъде в низходяща посока.

Едва двама от анкетирани 46 икономиста прогнозират, че подобен ход ще бъде предприет още на следващото заседание на Централната банка на САЩ, което ще се проведе на 18-и и 19-и юни (през следващата седмица).

Но близо 40% от участвалите в последното проучване на "Уолстрийт джърнъл" очакват Фед да понижи основната си лихва на заседанието в края на юли, докато около 30% смятат, че това ще бъде факт на срещата на американските централни банкери през септември.

От декември 2018-а година насам Фед запази непроменена федералната фондова лихва в диапазона между 2,25% и 2,5%.

Според осреднената оценка на анкетираните икономисти, основната американска лихва ще се понижи към 2,12% до края на тази година и към 1,96% до края на 2020-а година, което означава, че те очакват само едно намаляване на лихвения процент с 0,25% през тази година и още едно през следващата година.

Представители на Фед започнаха да обмислят дали да намалят лихвите през следващите месеци, или дори по-скоро, на фона на ескалиращото търговско напрежение, забавянето на световния растеж и сигналите за охлаждане на икономика в САЩ. Слабият доклад за трудовата заетост през месец май, публикуван в края на миналата седмица, сякаш подсили очакванията за предстоящо намаляване на лихвените ставки.

Търгуваните на паричните пазари фючърси на федералната фондова лихва пък показват, че вероятността за намаляване на основната лихва заседанието на Фед още през следващата седмица е 22,5%, докато вероятността за подобно намаление на заседанието в края на юли (30-31 юли) се оценява на цели 86%, според данни на според CME Group.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна