Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рохани: САЩ представляват сериозна заплаха за стабилността на Близкия изток

Хасан Рухани, президент на Иран
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранският президент Хасан Рохани заяви в петък, че САЩ представляват сериозна заплаха за стабилността в Близкия изток и в целия свят.

В изказване на заседание на Съвета на ръководителите на държавите от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) Рохани обвини Вашингтон в нарушаване на международните правила през последните две години, използвайки своите "икономически, финансови и военни способности" за прилагане на агресивен външнополитически подход.

Иранският президент се възползва и от възможността да критикува САЩ, не само заради едностранното оттегляне от Съвместния цялостен план за действие (JCPOA), но и за опитите за принуда на други участващи в споразумението страни да нарушат Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, която одобри иранската ядрена сделка от 2015-а година.

Изказването на Хасан Рохани идва на фона на последната ескалация на напрежението в Близкия изток след вчерашната атака на два петролни танкера в Оманския залив.

САЩ обвиниха Иран за инцидента и изпратиха в Персийския залив военния кораб-разрушител USS Mason, докато Ислямската република отхвърли тези претенции и призова международната общност да предотврати "безразсъдните и опасни политики и практики на САЩ и на техните регионални съюзници за повишаването напрежението в региона".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени