Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка понижи лихвите и сигнализира за по-нататъшното им намаление

Руска централна банка

Руската централна банка понижи основния си лихвен процент в съответствие с предишните си насоки и след като остави лихвените ставки непроменени през предходните три заседания. Банката също така намекна за по-голямо понижение в бъдеще.

След края на заседанието в петък, Съветът на директорите на РЦБ реши да намали основната лихва с 25 базисни пункта до 7,50%. Въпреки че годишната инфлация се забавя, инфлационните очаквания остават високи, посочи РЦБ и допълни, че краткосрочните проинфлационни рискове са намалели в сравнение с март.

Централната банка също така очаква икономическият растежът през първото полугодие да остане под нейните прогонизи.

Позовавайки се на тези обстоятелства, Руската централна банка намали прогнозата си за годишната инфлация в края на 2019-а година до диапазона 4,2-4.7% от 4,7-5.2%, като банката продължава да очаква инфлацията да остане близо до 4 на сто.

"Ако ситуацията се развива в съответствие с базовата прогноза, РЦБ допуска възможността за по-нататъшно намаляване на ключовите лихвени проценти на едно от предстоящите заседания на Съвета на директорите и залага на преход към неутрална парична политика до средата на 2020-а година", посочи централната банка.

Тя също така намали и прогнозата си за растеж на БВП на Русия за 2019-а година до 1,0-1,5% от 1,2-1,7%.

РЦБ отбеляза, че "преразглеждането на пътя на лихвените ставки от страна на Федералния резерв на САЩ и на други централни банки в развитите икономики намалява рисковете от постоянен отлив на капитали от нововъзникващите пазари".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна