Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Еърбъс" и "Майкрософт" започват продажба на устройството за обогатена реалност HoloLens 2

Устройство за обогатена реалност HoloLens 2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Еърбъс" (Airbus) и "Майкрософт" (Microsoft) ще започнат да продават своя софтуер за т.нар. "обогатена реалност" HoloLens 2, като се очаква двете компании да обвяват това по време на започналото в понеделник Парижко авиационно шоу.

Трябва да се има предвид, че "обогатената реалност" (augmented reality) е област в информатиката, занимаваща се с комбиниране на данни от реалния свят с компютърно генерирани данни. Повечето изследвания в тази област се концентрират върху цифровата обработка на видео-поток и добавянето на компютърно-генерирана графика.

Устройството HoloLens беше разработено като съвместен пилотен проект на Airbus, Microsoft и на Japan Airlines. Слушалките за обогатена реалност и холографските програми се използват както в производството, така и в експлоатация и могат да заменят физическите ръководства за употреба. Освен това "Еърбъс" се стреми да създаде още приложения, които могат да помогнат на авиокомпаниите при експлоатацията, дистанционното сътрудничество и обучението.

Алекс Кипман, технически сътрудник в "Майкрософт", каза: "Еърбъс" е отдавна наш стратегически партньор при изграждането на бъдещето на смесени реални решения за индустриална среда, като ние научихме  много от самолетостроителната компания. Ние сме развълнувани да продължим нашето партньорство, като се впуснем в следващата ера на компютрите, ерата на смесената реалност и на изкуствения интелект".

"Майкрософт" също така произвежда устройство за обогатена реалност HoloLens и за армията на Съединените щати, за да помогне за обучението на войските и за ускоряване на отбранителните и нападателните им способности.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна