Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Драги: ЕЦБ ще осигури повече стимули, включително намаляване на лихвите, ако инфлацията не се повиши

Понижение на еврото и повишение на европейските борси след речта на шефа на ЕЦБ

Марио Драги, председател на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка ще трябва отново да разхлаби паричната си и лихвена политики, вероятно чрез нови съкращения на лихвените ставки, или чрез нови покупки на активи, известни като "количествени улеснения", ако инфлацията в еврозоната не се повиши устойчиво към целевото ниво от малко под 2 на сто, заяви във вторник президентът на ЕЦБ Марио Драги.

"При липсата на подобрение и ако е застрашено устойчивото връщане на инфлацията към нашето целево ниво, ще бъдат необходими допълнителни стимулиращи мерки“, посочи Драги в своя реч на годишна конференция на ЕЦБ в Синтра, Португалия, съобщава Ройтерс.

"Тази цел е симетрична, което означава, че ако искаме да постигнем тази стойност на инфлацията в средносрочен план, тя (инфлацията) трябва да бъде над това ниво в бъдеще", посочи той.

Марио Драги добави, че все още централната банка има "значителна вътрешна свобода" за повече покупки на активи, добавяйки че "по-нататъшното намаляване на лихвените проценти, както и мерките за намаляване на страничните ефекти остават част от нашите налични финансови инструменти".

Видният централен банкер отбеляза, че отрицателните лихви се оказаха много важен инструмент в арсенала на ЕЦБ.

"През следващите седмици ще обсъдим как нашите инструменти могат да бъдат адаптирани в съответствие със сериозността на риска за ценовата стабилност. Ще използваме цялата ни гъвкавост в рамките на нашия мандат, за да изпълним този наш мандат - и ще направим това отново, за да отговорим на всички предизвикателства за ценовата стабилност в бъдеще", подчерта шефът на ЕЦБ. Това сякаш е знак, че ЕЦБ може да предприеме мерки по-скоро, отколкото се очаква.

Според него рисковете за перспективите пред еврозоната са все още в посока надолу (за по-слаб от очакваното икономически растеж), като "продължаващата слабост" се вижда от данните, отнасящи се за "предстоящите тримесечия", посочи Драги.

"Рисковете, които бяха изтъкнати през изминалата година, и по-специално тези, свързани с геополитическите фактори, нарастващата заплаха от протекционизъм и уязвимостта в развиващите се пазари, все още не са се разсеяли", отбеляза той.

Еврото реагира негативно на коментарите на Марио Драги за възможно по-нататъшно намаляване на лихвените ставки в еврозоната. След речта на Драги единната европейска валута поевтинява с 0,22% към двуседмично дъно около 1,1188 долара и в същото време отстъпи от сутрешния 5-месечен връх около 0,8974 британски лири обратно към 0,8930 нивото.

Сигналите за по-нататъшно разхлабване на паричната и лихвена политика на ЕЦБ обаче парираха сутрешната слабост на европейските пазари на акции, като основните фондови индекси вече нарастват с около и над 1%. Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,77%, немският DAX 30 - с 0,8%, френският CAC 40 - с 1,11%, а италианският MIB - с 1,12%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна