Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-много фенове на Манчестър Юн са били арестувани за расизъм

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-голям брой фенове на Манчестър Юнайтед са били арестувани за прояви на расизъм в сравнение с всички други клубове в Англия в периода 2014-2018, съобщава Вътрешното министерство на Великобритания, цитирано от БГНЕС.

Според статистиката в този период 27 привърженика на "червените дяволи" са били задържани от полицията за нарушения на закона, свързани или провокирани от расизъм, което е с доста повече пред втория в "черната" класация клуб - Милуол. 15 фена на лондонския тим от Чемпиъншип са били арестувани за расизъм, следвани от Лестър Сити с 14 и Челси с 13. Статистиката не включва данни от последния сезон във Висшата лига, който бе белязан от редица расистки инциденти по време на мачове на Челси и Тотнъм.

От Манчестър Юнайтед отговориха на изведените данни, изтъквайки, че процентът на нарушенията е минимален като се вземе предвид огромната фенска маса на клуба.

"В нашия спорт и в нашето общество няма място за расизъм и ние сме отдадени да работим за изчистването на всички форми на дискриминация от футбола. Въпросната статистика се отнася до 0.00004 процента от нашите фенове, които посещават мачовете на тима. Тя не отразява вижданията или поведението на нашите привърженици. Продължаваме да работим с властите, за да изкореним всяка форма на дискриминационно поведение", се казва в изявление на клуба.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна