Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Супер Марио" потопи еврото и доходността на еврооблигациите, но подкрепи пазарите на акции

Еврото поевтиня спрямо останалите основни валути, доходността на германските облигации удари ново рекордно дъно, а европейските акции поскъпнаха рязко, след като шефът на ЕЦБ Марио Драги сигнализира, че е възможно ново понижаване на лихвите в еврозоната или нова програма за покупки на активи, известна като "количествени улеснения".

Днешното изказване на "Супер Марио" изненада инвеститорите и доведе до поевтиняване на еврото към двуседмично дъно около 1,1181 долара с поглед обратно към серията ключови двегодишни дъна за единната европейска валута от април и май малко над 1,1100 нивото (най-евтино евро от май 2017-а година насам).

Доходността на 10-годишните германски държавни облигации пък се понижи до рекордно историческо дъно от -0,30%, след като изказването на шефа на ЕЦБ беше изтълкувано като знак, че централната банка ще предприеме по-скоро от очакваното нови мерки в посока на разхлабване на паричната и лихвена политика, ако няма подобряване на икономическите условия и на инфлацията в еврозоната.

В същото време индикациите за предстоящи стимулиращи мерки от страна на ЕЦБ провокираха силен ръст на европейските пазари на акции, като общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава през днешната следобедна търговия с 1,3%, немският фондов индекс DAX нараства с 1,65%, френският CAC 40 - с 1,8%, а италианският MIB - с 2 на сто.

Фючърсите на трите водещи американски фондови индекси също бележат добри повишения преди началото на търговията на Уолстрийт, тъй като изказването на Марио Драги изглежда засили инвеститорските надежди, че и Федералният резерв на САЩ ще сигнализира за разхлабване на паричната и лихвена политика след стартиращото днес двудневно редовно заседание.

По-малко от 30 минути преди старта на търговията на Уолстрийт, фючърсите на DJIA нарастват с близо 150 пункта (с 0,62%), на широкият индекс S&P500 - с  0,57%, а на технологичният индекс Nasdaq100 - с около 1%.

Акциите на "Фейсбук" поскъпват с над 2% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, след като водещата социална медия представи своя амбициозен проект за собствена криптовалута "Либра".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна