Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Новак: Прекалено рано е да се вземе решение за удължаване на сделката във формата "ОПЕК +"

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак заяви във вторник, че все още е твърде рано да се вземе решение дали съществуващото намаление на петролното производството във формата "ОПЕК +" трябва да бъде удължено и след края на юни.

Новак подчерта, че в момента има прекалено голям неяснота на петролния пазар, като водещите производители трябва да продължат да наблюдават ситуацията, преди да вземат решение за по-нататъшни действия.

През уикенда министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих изрази надежда, че производителите от ОПЕК и техните съюзници, начело с Русия, ще постигнат споразумение за удължаване на съкращенията на производството до края на годината, когато те се срещнат във Виена в началото на следващия месец. Форматът "ОПЕК +" въведе съкращаване на производството на петрол с общо 1,2 милиона барела дневно през януари в опит да стабилизира петролните пазари, като срокът на постигнатото споразумение изтича в края на юни.

Това съкращаване на добивите допринесе за солиден ръст на петролните цени с близо 40% от началото на годината, но през последния месец черното злато поевтиня с над 15% на фона на опасенията за забавяне на глобалната икономика в условията на ескалираща търговска война между САЩ и Китай. Други фактори като американските санкции срещу Иран и Венецуела и атаките срещу петролни танкери в Близкия изток също повлияха неотдавна на цените на суровия петрол.

По-рано днес петролните фючърси се оказаха под нов предпазлив натиск от продажби, но последвалите изненадващи коментари на шефа на ЕЦБ Марио Драги допринесоха за подновяване на инвеститорския риск апетит както на пазарите на акции, така и на стоковите борси, включително на петролните пазари.

Фючърсите на петрола брент с доставка през август се повишават с 0,3% обратно над 61 долара за барел, след като по-рано днес те се търгуваха към $ 60,25 - недалеч от техните 5-месечни дъна около и малко под $ 60 долара за барел, достигнати по-рано този месец.

Фючърсите на американския лек суров петрол пък поскъпват с 0,8% към 52,35 долара за барел, отскачайки от сутрешно дъно около $ 51,50 и над 5-месечните дъна около 50,70/50,55 долара за барел, достигнати по време на търговията на 5-и и на 12-ти юни.

Новината, че САЩ изпращат още 1000 войници в Близкия Изток, оказва допълнителна подкрепа за днешното поскъпване на петрола, тъй като това може да доведе до задълбочаване на напрежението в богатия на петрол региона и по-специално по оста Вашингтон - Техеран.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени