Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сонда на НАСА се доближи на 644 метра до астероида Бену

Снимка: NASA

Сондата ОСИРИС-РЕКС на НАСА направи детайлната снимка на астероида Бену, след като застана на орбита на 644 м над него, съобщи "Прес асосиейшън".

Тази орбита е най-близката, на която е заставал космически апарат над малък обект в Слънчевата система. ОСИРИС-РЕКС (OSIRIS-REx - Origins, Spectral Interpretation, Resource Identificatiom, Security-Regolith Explorer) подобри собственото си постижение от 1,3 км от края на декември миналата година.

На снимката половината от астероида е осветена от Слънцето, а другата е на тъмно. Вижда се и най-голямата скала на повърхността - в южната част на астероида.

Диаметърът на астероида Бену е около 500 м. Специалистите мислят, че той е отломка от по-голям астероид, откъснала се преди 700 милиона до два милиарда години.

Космическият апарат "ОСИРИКС РЕКС" пристигна при Бену на 3 декември миналата година, след като беше изстрелян през септември 2016 г. Той трябва да се спусне близо до повърхността на Бену през лятото на 2020 г., да я докосне с роботизираната си ръка за пет секунди и да вземе проба от между 60 грама и два килограма реголит (относително малки частици като пясък или чакъл), която да върне на Земята през 2023 г.

Зоната, където трябва да се спусне апаратът, трябва да е с диаметър 50 метра и върху нея да няма камъни и скали. Изпратените от космическия апарат досега изображения обаче показват, че няма толкова голяма зона, която да не е скалиста.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени