Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Европейският съд обяви за недействителна търговската марка от три ленти на компанията "Адидас"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общият съд, който е съставна част от Съда на Европейските общности, постанови в сряда, че марката "Адидас" (Adidas AG) с три ленти е невалидна, тъй като не е имала отличителен характер на територията на Европейския съюз, потвърждавайки по този начин решението за отмяна от страна на Службата за интелектуална собственост на Европейския съюз (EUIPO).

Първоначално EUIPO регистрира търговската марка в полза на немската компания за спортни облекла. След като белгийското дружество Shoe Branding Europe BVBA обаче подаде през 2016-а година заявление за обявяване на недействителност, EUIPO отмени регистрацията на марката на "Адидас" с мотива, че тя не е трябвало да бъде регистрирана на първото място и че компанията "Адидас" не е доказала, че нейната марка е придобила отличителен характер чрез използване в целия ЕС. Последва обжалване на решението на EUIPO.

Общият съд се съгласи с решението на Европейската служба за интелектуална собственост, че марката с трите ленти на "Адидас" не е придобила отличителен характер в целия ЕС и че по-голямата част от доказателствата, които германското дружество е представило в негова полза, не са относими към разглеждания случай.

Той добави, че доказателствата, които са били приведени, са били донякъде съотносими за едва пет държави-членки на ЕС и не могат да бъдат приложени на територията на целия Европейския съюз. Ето защо Европейският съд отхвърля в сряда жалбата на "Адидас" и потвърди решението за отмяна на EUIPO.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от