Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следващата среща на ОПЕК ще се проведе в началото на юли

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заяви в сряда, че следващото ѝ заседание е насрочено за началото на юли във Виена. Членовете на ОПЕК ще се срещнат на 1-ви юли, докато производителите извън картела, начело с Русия, ще се присъединят към тях на следващия ден (на 2-ри юли), за да обсъдят бъдещето на все още действащото споразумение във формата "ОПЕК +".

"Датите за заседанията на 176-та редовна среща на ОПЕК и на шестата среща на министрите от "ОПЕК +" се отлагат съответно за 1-ви и за 2-ри юли. Те заменят първоначалните дати на 25-и и 26-и юни", обявиха от пресслужбата на петролния картел.

Във вторник руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че все още е рано да се вземе решение дали да се удължат сегашните съкращения на производството в резултат на твърде голямата несигурност на петролния пазар. Преди това министрите на енергетиката на Саудитска Арабия и на Ирак пък отбелязаха, че техните страни подкрепят запазване на действащото споразумение на "ОПЕК +" за съкращаване на общото производството с 1,2 милиона барела до края на 2019-а година.

Междувременно петролните фючърси парират част от вчерашното си рязко поскъпване, след като Американският петролен институт отчете по-скромно от очакваното намаляване на складовите запаси на суров петрол в САЩ с 812 хил. барела до 482 млн. барела за седмицата до 14-ти юни.

Фючърсите на петрола брент с доставка през август се понижават с 0,78% към 61,40 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол - с 0,8% към 53,30 долара за барел. Във вторник те обаче поскъпнаха рязко съответно с 2% и с 3,8% на фона на подновения инвеститорски риск-апетит на световните капиталовите пазари след речта на президента на ЕЦБ Марио Драги и надеждите за рестартиране на търговските преговори между САЩ и Китай по време на лидерския форум на Г-20, който ще се проведе през следващата седмица в Япония.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна