Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа се готви за гореща вълна и температурни рекорди следващата седмица

Снимка: БГНЕС

Потенциално рекордна гореща вълна ще обхване голяма част от Стария континент следващата седмица, като температурите в градове от Испания до Германия се очаква да надвишат 32 градуса по Целзий, а на някои места да достигнат 38 и дори 40 градуса, съобщи в. „Гардиън“.

Комбинацията от буря над Атлантическия океан и високо налягане над Централна Европа ще докара над региона горещ въздух от Африка и ще създаде „потенциално опасна гореща вълна над големи части от Западна и Централна Европа“, сочат данните на AccuWeather.

Във Франция се очакват температури между 35 и 40 градуса за по-голямата част от страната от понеделник, обяви Метео-Франс.

„Въпреки че се очаква да бъде кратка, тази гореща вълна ще бъде сериозна със своята инерция и интензивност“, предупреждава службата в бюлетина си.

Френската министърка на здравеопазването Аниес Бюзен предупреди местните власти, болници и домове за възрастни хора да бъдат предпазливи, тъй като миналогодишната лятна гореща вълна доведе до 1500 повече от обичайното смъртни случая през юли и август.

Метеоролози в Германия заявиха, че има 50% вероятност температурите да достигнат 40 градуса и да надвишат националния рекорд от 40,3 градуса в Бавария през 2015 г.

AccuWeather съобщи, че градове от Мадрид до Берлин, включително Париж, Брюксел и Франкфурт, вероятно ще изпитат няколкодневна гореща вълна в първата половина от седмицата. Температури от 32 градуса и нагоре се очакват на изток в Букурещ, Виена, Будапеща, Белград и София. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени