Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължаващо влошаване на бизнес климата в Германия през юни

През юни бизнес нагласите в Германия се влошиха за трети пореден месец, достигайки най-ниско ниво от близо пет години насам, тъй като компаниите в страната са все по-песимистично настроени за следващите месеци, показва последно проучване на немския икономически институт Ifo. Това може да подсили очакванията, че водещата европейска икономика ще се свие през второто тримесечие на 2019-а година.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през юни до 97,4 пункта от 97,9 пункта през май и очаквания за понижение до 97,5 пункта, като това е най-ниското ниво на индекса от ноември 2014-а година насам.

Продължаващото за трети пореден месец отслабване на Ifo индекса се дължи в най-голяма степен на значително влошаване на песимизма сред немските мениджъри за следващите месеци както в промишлената, така и в сферата на услугите.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, се повиши слабо до 100,8 пункта от 100,7 пункта месец по-рано, докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се срина рязко от 95,2 пункта до 94,2 пункта.

"Германската икономика върви към затишие", заяви президентът на института Ifo Клеменс Фюст, добавяйки, че има влошаване както в производствения, така и в сектора на услугите,

В промишлеността песимизмът на индустриалните компании нараства, главно поради свиването на поръчките. В сферата на услугите бизнес климатът също се влоши в резултат на значително по-слаби оптимистични очаквания и въпреки малко по-позитивните оценки за текущата бизнес ситуация, отбеляза немският икономически институт.

Въпреки слабото проучване, икономистът от Ifo Клаус Вохлрабе каза, че институтът продължава да се придържа към прогнозата си за растежа на БВП на Германия и не вижда риск от рецесия.

Седмица по-рано институтът Ifo потвърди прогнозата си за икономически растеж от едва 0,6% през настоящата година, но понижи слабо очакванията си за експанзията през 2020-а година до 1,7% от 1,8%.

Според него търговският спор между САЩ и Китай е основната причина за несигурността, докато Брекзит и иранският конфликт в момента не играят доминираща роля по отношение на бизнес нагласите. Той допълни, че проблемите около Иран могат да има евентуално влияние, само ако петролът поскъпне съществено, или ако напрежението в Близкия Изток ескалира значително.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна