Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италиански мафиотски бос избяга от затвор в Уругвай

Италиански карабинери показват снимки на Роко Морабито преди и след неговия арест в Уругвай през 2017 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Италианският мафиотски бос Роко Морабито е избягал от затвор в уругвайската столица Монтевидео, където чакаше да бъде екстрадиран в Италия, съобщи вътрешното министерство на страната, цитирано от АФП.

Морабито (52 г.) и още трима други затворници „избягали през дупка на покрива на сградата“ късно в неделя и ограбили живеещите в близка фермерска къща.

В изявлението се посочва, че Морабито – един от босовете на калабрийската мафия Ндрангета, който бе арестуван в Уругвай през 2017 г., е очаквал да бъде екстрадиран в Италия за „международен трафик на наркотици“.

Италианският вътрешен министър Матео Салвини нарече бягството „смущаваща и сериозна“ новина.

„Поемам два ангажимента, първо - да хвърля пълна светлина как е избягал, като поискам незабавно обяснение от правителството в Монтевидео. И че ще продължим да издирваме Морабито“, заяви той.

Морабито, който е наричан Краля на кокаина, бе издирван 23 години до ареста му в хотел в центъра на Монтевидео. Той живеел там докато си търсил ново жилище, след като се разделил със съпругата си. Регистрацията в хотела помогнала за идентификацията му.

Преди това от 2004 г. той живеел в Пунта дел Есте, курорт на 90 минути път с кола от Монтевидео, който е любим за южноамериканските богаташи. След това се установил в във фермерско имение в Тоскански стил на 40 км от Пунта дел Есте.

По това време получил право за пребиваване в Уругвай, където влязъл с фалшив бразилски паспорт на името на Франсиско Капелето

Морабито пристига в Милано от южния район Калабрия на 23-годишна възраст и бързо си спечелва прозвището Крал на кокаина. Влиза в полезрението на антимафиотските разследващи органи, които го следили как предава куфарчета с пари на колумбийски наркотрафиканти.

Полицията нахлува на негов рожден ден и го арестува през октомври 1994 г., но той успява да избяга. На следващата година е осъден задочно на 28 години затвор, който по-късно е удължен на 30 години лишаване от свобода.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна