Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските социалдемократи обмислят пряк избор на лидер сред 440 000 членове на партията

Андреа Налес се оттегли от лидерския пост след слабите резултати на изборите за Европейски парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Социалдемократите в Германия взеха  решение как и кога да изберат нов лидер, предадава "Асошиейтед прес". Партията е коалиционен партньор в правителствотона Християн-демократическия съюз на канцлерката Ангела Меркел, но последните избори и социлогически проучвания показват, че губи популярност и има риск да загуби статута си на основна политическа сила.

Решението се смята за важно за това колко дълго ще остане на власт правителството на Меркел.

Социалдемократите губят популярност и са без ръководител, откакто тяхната лидерка Андреа Налес се оттегли след слабия им резултат на изборите за Европейски парламент през май. Досега никой не е обявил кандидатурата си за поста, а тримата заместник-председатели, които заедно временно поеха ръководството, изключват възможността да оглавят партията.

На среща на ръководството на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) беше решено партията да се допита до своите 440 000 членове тази есен за това, кой да бъде новият или евентуално кои да бъдат новите лидери на ГСДП.

Генералният секретар Ларс Клингбайл по-рано заяви по телевизия А Ер Де, че партийните членове искат да се произнесат по въпроса, а той лично подкрепя в бъдеще да има двама лидери.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна