Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

44 % от германската електроенергия за първата половина на 2019 е произведена от перки и солари

Снимка: БГНЕС

Рекордните 44 процента от германската  електроенергия са били произведени от възобновяеми източници през първата половина на годината, като челното място се заема от вятърните паркове на суша, съобщи днес енергийната асоциация Бе Де Е Ве  (BDEW), цитирана от ДПА.

 Наличието на повече вятър е спомогнало за повишаването на дела на възобновяемите източници от 39 процента през първото полугодие миналата година, уточни асоциацията.

Вятърните паркове на суша са произвели 55,8 милиарда киловатчаса електроенергия или с 18 процента повече спрямо същия период миналата година, се посочва в предварителните данни на Бе Де Е Ве.

Слънчевата енергия е нараснала с 1 милиард до 24 милиарда киловатчаса. А крайбрежните вятърни паркове са осигурили 12 милиарда киловатчаса или с 30 процента повече на годишна основа.

Общо 36,7 милиарда киловатчаса са били произведени от други енергийни източници, основно биомаса и вода, което е с 500 милиона киловатчаса повече спрямо същия период миналата година.

Макар данните да изглеждат впечатляващи, шефът на Бе Де Е Ве Щефан Капферер каза,че ситуацията изглежда проблематична.
При сегашния растеж на възобновяемата енергия тя ще генерира 54 процента от електроенергията до 2030 година, докато правителствената цел е 65 процента, каза той.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от