Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местни избори в Албания все пак ще има, 12 000 полицаи ще охраняват вота

Албанската опозиция огранизира серия от протести с искане изборите да бъдат отложени
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 12 хиляди албански полицаи ще бъдат ангажирани на местните избори в неделя, предаде ТАНЮГ.

Според изборното законодателство в Албания полицаите трябва да бъдат извън избирателните секции, а планът е в близост до всяка секция да има по двама полицаи.

Полицаите ще имат задължението да следят за реда пред избирателните секции, а в случай на инциденти имат право да влязат и вътре. Полицията ще охранява и транспорта на изборните материали.

Албанският президент Илир Мета отмени местните избори, планирани на 30 юни, заради опасност от избухване на граждански размирици.

Премиерът Еди Рама осъди това решение на президента и задвижи процедура за отстраняването му от поста, като обеща на избирателите си, че избори ще има независимо от всичко.

Албанската Централна избирателна комисия отказа да приеме решението на Мета за отлагане на изборите и продължи да подготвя изборния процес, а създадената за целта Избирателна колегия отсъди в полза на произвеждането на местните избори тази неделя.

Обединената албанска опозиция обяви, че няма да позволи произвеждането на избори, в които не участва и които бяха отменени от президента.

Мета също призова премиера Еди Рама да се откаже от тези избори и да седне на масата за преговори за решаване на дълбоката политическа и институционална криза в страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени