Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК стартира антимонополно разслeдване на технологичната компания от САЩ Broadcom

Маргрете Вестагер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия обяви в сряда, че е започнала официално антимонополно разследване, за да определи дали американската технологична компания Broadcom Inc. ограничава конкуренцията чрез неправомерни практики.

ЕК заяви, че по време на разследването ще наложи временни мерки срещу Broadcom, тъй като поведението на компанията за полупроводникова техника може да доведе до "елиминиране или маргинализация" на конкурентите преди края на самото производство.

"Подозираме, че Broadcom Inc., основен доставчик на компоненти за телевизионни сет топ бокс устройства (set top box) и модеми, е въвелa договорни ограничения, за да изключи конкурентите си от този пазар", посочи европейският комисар Маргрете Вестагер, отговаряща за политиката в областта на конкуренцията.

Снимка

"Това ще попречи на клиентите на Broadcom и, в крайна сметка, на крайните потребители да се възползват от предимствата на избора и иновации. Също така възнамеряваме да наредим на Broadcom да спре това свое поведението по време на нашето разследване, за да се избегне всякакъв риск от сериозна и непоправима вреда за конкуренцията ”, подчерта европейският комисар.

Това е поредна голяма американска технологична компания, която е обект на разследване от страна на европейския антимонополен регулатор.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени