Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позитивен старт на Уолстрийт след ръст на технологичните акции

Фондовите борси на Уолстрийт стартираха с повишения търговията в сряда благодарение на поскъпване на технологичните акции след по-добри от очакваното тримесечни финансови резултати на компанията за производство на микрпороцесори Micron Technology.

Коментарите на американския финансов министър Стивън Мнучин, че търговското споразумение между САЩ и Китай е на 90% готова, също допринесоха за възходящото движение на пазара на акции, тъй като те подновиха инвеститорските надежди за постигане на толкова важната сделка.

Индексът на сините чипове DJIA се повишава с близо 90 пункта (с 0,33%), широкият индекс S&P500 - с 0,32%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,77%. По този начин и трите индекса опитват да заличат голяма част от техните вчерашни загуби, които бяха провокирани от сигнали на Фед, че е малко вероятно да се очаква скорошно агресивно намаляване на американските лихви с 0,5%.

По-добрият от доста занижените пазарни прогнози финансов тримесечен отчет на технологичната компания Micron Technology допринася както за ръст на нейните акции с близо 14%, така и на целия технологичен подсектор на индекса S&P500 с над 1,5%. Самата компания посочи, че през последните седмици е подновилa част от доставките си за китайския технологичен гигант "Хуавей" въпреки наложената от САЩ забрана.

Това е добра новина и за останалите компании, произвеждащи полупроводникова техника, като акциите на Advanced Mico Devices поскъпват с 4,16%, а на Nvidia Corp. - с 3,6%, докато индексът PHLX Semiconductor, който включва компаниите от полупроводниковата индустрия (технологичните фирми, произвеждащи микрочипове), нараства с 3,5 на сто.

Акциите на Apple се повишават с 2,32%, след новината, че технологичният гигант е придобил стартъпът за автономно шофиране Drive.ai.

Подновените надежди за постигане на търговска сделка САЩ-Китай допринася за поскъпва с над 1% и на акциите на самолетостроителната компания Boeing.

На този етап инвеститорите сякаш игнорират доста пространното днешно интервю на Доналд Тръмп за телевизия Fox Business Network, в което той отново залаши да наложи допълнителни нови митнически тарифи за останалия китайския внос за 300 млрд. долара, ако той не успее да договори търговско споразумение с Китай.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна