Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия отрича да е смущавала GPS сигналите на летище в Израел

Самолети на израелското международно летище „Бен Гурион“
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия отрече израелски предположения, че стои зад смущенията на навигационните GPS сигнали на международното летище „Бен Гурион“, предаде Би Би Си.

От началото на юли сигналите, с които се определя местоположението, са ненадеждни в района на аеропорта.

Израелските летищни власти обявиха, че липсващите навигационни данни имат „значими последици“ за операциите на „Бен Гурион“.

Руският посланик в Израел нарече обвиненията „фалшива новина“, която не може да бъде приемана сериозно.

Смущенията в приемането на GPS сигналите досега не са предизвикали инциденти, свързани с безопасността, посочиха летищните власти. И добавиха, че пилотите може да използват алтернативна система при захода и кацането на „Бен Гурион“.

Проблемът с GPS сигналите засяга само самолети във въздуха над летището, като не оказва влияние на наземните сензори, посочиха властите и обявиха, че продължават да проучват какъв е източникът на смущенията.

Израелската асоциация на пилотите обяви, че проблемът всъщност е атака, която води до некоректни данни за местоположението, при което приемниците на самолета понякога да укажат място, отдалечено на мили от реалното.

Радиото на израелската армия цитира „високопоставени“ източници, които обвиняват Русия за продължаващите смущения. Те се свързват със системите за радиоелектронна борба, които Русия използва за защита на самолетите си, базирани в Хмеймим в Сирия. Летището се намира на 350 км северно от „Бен Гурион“.

Въпреки отричането Русия има опит в намесата в GPS сигналите чрез заглушаване или промени, водещи до некоректно местоположение, твърди американски доклад, огласен през април.

Документът на Центъра за напреднала отбрана проследил 10 000 случая на смущения в GPS сигналите. В него се посочва, че Русия е „пионер“ в тази технология за „защита и налагане на стратегическите си интереси“

Някои от смущенията помагат за отклоняване на дронове от руски летища, но технологията е използвана и за създаване на „сфера“ около висши правителствени ръководители при посещения на чувствителни райони.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна