Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи се опитаха да влязат в сградата на парламента в Хонконг

Снимка: БТА

Протестиращи срещу местното правителство на Хонконг се опитаха да влязат в сградата на регионалния парламент. Демонстрантите счупиха прозорци на сградата, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс". 

Полицията се намеси и използва сълзотворен газ срещу протестиращите. Във вътрешността на парламента се виждат полицаи от силите за борба с безредиците. 

Сградата бе в епицентъра на протестите през последните седмици, организирани срещу внесен от правителството проектозакон за разрешаване на екстрадициите към континенталната част на Китай.

В опита за проникване в парламента днес участват само малка част от хилядите протестиращи, блокирали тази сутрин главни улици пред правителствения комплекс на Хонконг, отбелязва ДПА. До ескалацията на напрежението се стигна малко преди началото на планираното за днес шествие от парка "Виктория" до административните сгради, в което се очаква да се включат стотици хиляди хора. Шествието се организира ежегодно по повод годишнината от връщането на Хонконг на Китай, станало на 1 юли преди 22 години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна