Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: Неспособността на ЕС да постигне съгласие за водещите постове е "лош имидж" за единния блок

Меркел се надява на компромис при подновяване на лидерската среща във вторник

Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви пред репортери в понеделник, че неспособността на Европейския съвет да постигне споразумение за висшите постове в ЕС след продължилите над 18 часа преговори представлява "много лош имидж за Съвета и за Европа като цяло".

"Никой не може да бъде доволен от това, което се случи в продължение на толкова много часове", заяви Макрон. "Доверието в нас е дълбоко опетнено от тези срещи, които са прекалено дълги и не водят до нищо", предупреди той и посочи, че неспособността на блока да постигне консенсус отразява "политическите разногласия между страните" в Европейския съюз.

Малко преди това германският канцлер Ангела Меркел изрази надежда, че държавите-членки на ЕС ще успеят да намерят "компромис" по въпроса за висшите европейски постове, след като срещата на върха се поднови във вторник.

"След като всички имаме време да поспим, мисля, че всички ние ще бъдем готови и склонни да работим за постигане на компромис", заяви след днешната среща Меркел. "Ако знаехме какво трябва да променим до утре, бихме могли просто да продължим. Смятаме, че се нуждаем от почивка и може би ще намерим ново вдъхновение след това", добави тя, отговаряйки на въпроса какво трябва да се направи.

Германският канцлер подчерта, че мнозинството в Съвета би могло да бъде в състояние да надделее над държавите-членки, които се противопоставят на факта, че Франс Тимерманс е номиниран за председател на Европейската комисия, но подчерта, че ЕС трябва да "работи усилено", за да не стигне до подобно решение и настоя, че би предпочела "колкото е възможно по-голям консенсус ”по въпроса.

Нейните коментари са факт, след като медии съобщиха, че лидерите на ЕС са близо до съгласие да изберат настоящия вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс за наследник на Жан-Клод Юнкер като председател на Комисията, но няколко държави-членки, включително Чехия, Словакия, Полша, Унгария и Италия, все още се противопоставят на това предложение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна