Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзинпин призова Доналд Тръмп да облекчи своевременно санкциите спрямо Северна Корея

Си Цзинпин и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Китайският президент Си Цзинпин е призовал президента на САЩ Доналд Тръмп да "прояви гъвкавост" спрямо Северна Корея, включително чрез "навременно" облекчаване на санкциите, на проведената между двамата лидери среща през уикенда по време на форума на Г-20, заяви във вторник пред репортери външният министър на Китай Ван И.

Си Цзинпин посети Северна Корея преди срещата си с Тръмп в Япония в събота и анализатори посочиха, че китайският лидер може да използва тази своя визита като лост в търговските преговори с американския президент.

Само ден по-късно (в неделя) Доналд Тръмп се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Демилитаризираната зона, разделяща Северна и Южна Корея, превръщайки се по този начин в първия действащ американски президент, стъпил на севернокорейска земя.

Външният министър Ван И заяви пред репортери във вторник, че Си Цзинпин "е настоял САЩ да проявят гъвкавост и да се срещнат "по средата" с КНДР (Северна Корея), включително чрез своевременно облекчаване на санкциите срещу Северна Корея и намирането на решение на взаимните опасения посредством диалог".

Седмица преди срещата на върха на Г-20 в Осака, Си Цзинпин стана първият китайски лидер в продължение на 14 години, който посети Северна Корея. Според анализатори целта на визитата е била да се демонстрира влиянието на Китай над Севера Корея преди търговските преговори със САЩ.

След импровизирана си спирка на севернокорейска земя през уикенда, Доналд Тръмп пък заяви, че той и лидерът на КНДР  Ким Чен-ун са се договорили да започнат преговори на работно ниво за сключване на споразумение за ядрено разоръжаване, с което беше сложен край на преустановената комуникация между двамата лидери след тяхната втора среща през февруари в Ханой, Виетнам, приключила предсрочно и без каквото и да било споразумение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени