Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според италианския премиер бюджетен дефицит от 2,04% би трябвало да удовлетвори ЕС

Джузепе Конте, премиер на Италия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Джузепе Конте заяви във вторник, че бюджетният дефицит на Италия за 2019-а година изглежда ще достигне новото целево ниво от 2,04% от брутния вътрешен продукт, което ще означава, че страната е в съответствие с финансовите правила на Европейския съюз.

Европейската комисия заплаши преди време да започне дисциплинарна процедура спрямо Рим, тъй като италианските власти не успяха да намалят големия си държавен дълг през миналата година,  както беше обещано, и ги призова да подобрят държавните финанси.

Рим изключи възможността за затягане на коланите, но в понеделник правителството обяви, че може да намали тазгодишната си официална прогноза за дефицит от 2,4%, която беше определена през април, до 2,04% от БВП благодарение на по-ниски от очакваните разходи и на по-високи приходи.

Джузепе Конте, който беше избран за министър-председател от управляващата коалиция между антисистемното движение  "5 звезди" и крайнодясната партия "Лига", заяви, че е готов да изпрати на Брюксел най-новите данни за публичните сметки, които показват икономии от около 7 млрд. евро в сравнение с априлските цели, съобщава Ройтерс.

Той посочи, че "това ще ни позволи да кажем, че сме в съответствие с най-новата прогноза за бюджетен дефицит в размер на 2,04% от БВП".

За 2020-а година управляващите в Рим продължават да залагат дефицит в размер на 2,1% от БВП. Това може да не удовлетвори ЕК, тъй като няма да покаже намаляване на дефицита спрямо настоящата година, което би било в нарушение на правилата на ЕС, изискващи стабилно понижаване на дефицита към постигане на балансиран бюджет.

Надеждата, че в крайна сметка Рим и ЕК ще постигнат споразумение относно бюджетните цели, доведе до рязко понижаване на доходността на италианските държавни облигации по време на търговията във вторник.

Доходността на 10-годишните книжа на Италия се понижи със 7 базисни пункта към едногодишно дъно от 1,857%, което е най-ниско ниво от май 2018-а година - точно преди формирането на управляващата коалиция между "5 звезди" и "Лига". Доходността и на останалите италиански облигации намалява с между 6 и 9 базисни пункта.

В същото време лихвеният спред между 10-годишните италиански и германски облигации се свива до най-ниско ниво от септември 2018-а година, когато бюджетният сблъсък между Рим и ЕК беше в разгара си.

Доходността на много от държавните облигации в рамките на цялата  еврозона се понижават през настоящата седмица към нови рекордни дъна, след като членовете на ЕЦБ се обединиха зад обещанието на президента на банката Марио Драги за по-големи стимулиращи мерки, които могат да включат и по-нататъшно понижение на рекордно ниските лихвени ставки, както и подновяване на програмата за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения".  Италианските дългови книжа биха се възползвали в най-голяма степен от подобно разхлабване на паричната и лихвена политика на ЕЦБ.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Германия се понижи за кратко към ново рекордно дъно от -0,365%, докато доходността на аналогичните книжа на Испания и Португалия - до рекордни дъна съответно от 0,326% и от 0,402%.

Междувременно паричните пазари в еврозоната вече оценяват на 50% вероятността за понижаване на основната лихва на ЕЦБ с 0,1% на предстоящото този месец заседание, след като седмица по-рано този шанс се оценяваше на 40%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна