Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция и Германия са склонни да подкрепят Кристин Лагард за шеф на ЕЦБ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на МВФ Кристин Лагард може да стане новия председател на Европейската централна банка в резултат на предварителни споразумения между Франция и Германия, съобщиха източници, цитирани от Ройтерс и Блумбърг.

Дипломатически източник, запознат с въпроса, посочи, че френският президент Еманюел Макрон е предложил на германския си колега Ангела Меркел Кристин Лагард да получи управленския пост в ЕЦБ след изтичането на мандата на Марио Драги по-късно тази есен.

Същият източник добави, че Меркел е "много положително" настроена към идеята Лагард да оглави ЕЦБ.

Според последни непотвърдени информации на агенция Блумбърг е възможно германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен да оглави Европейската комисия, белгийският премиер Шарл Мишел да стане председател на Европейския съвет, Марош Шевчович от Словакия да поеме външната политика на ЕК (върховен представител за външните работи).

Според същите слухове Франс Тимерманс, който все още се спряга като възможен кандидат за поста шеф на ЕК, може да поеме поста на европейски комисар по икономическата и индустриална политика, а Надя Калвиньо - европейски бюджетен комисар.

Също така се говори, че председателството на Европейския парламент ще бъде разделно на два 2,5 - годишни мандата между Манфред Вебер и представител на социалистите.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна