Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия „Сезони“ представя автори от класа на доц. Цветослав Христов

4
Изложба на млади автори от класа на доц. Цветослав Христов в галерия Сезони
Снимка: Ани Петрова

Галерия „Сезони“ представя автори от класа на доц. Цветослав Христов

От 2 юли галерия „Сезони“ представя 8 млади творци от последния клас на доц. Цветослав Христов.

Маргарита Видралска, мениджър на галерията, по традиция предоставя пространството на изложбената зала на изгряващи автори, поставяйки акцент върху творчеството им.

Изложбата представя груповото творчеството на осем млади творци, като начинът на ситуиране е индивидуален и дава възможност на всеки артист да представи творческата си позиция.

Изложбата носи интересното название „15+1“, но какъв е смисълът зад любопитното заглавие разказва доц. Христов:

 „Защо „15+1“? За моите 16 години, откакто съм водещ ателие по „Скулптура“ в НХА, съм извел три пълни курса студенти /3х5=15/. Сега имам нов курс/+1/ с който се надявам да продължим в бъдещите пет години.  Не са много хората, на които съм имал удоволствието да преподавам и да споделя своите пластични възгледи, но сред тях има имена от бъдещето, за които е редно да им бъде обърнато внимание. За мен е чест да споделя тази идея с тях и да покажем съвместно в изложба посоките в скулптурата, които сме си избрали. Тук чрез тях подчертавам един вече реален резултат от моето общуване с тях и начина, по който всеки се е развил.“

Доц. Цветослав Христов участва в изложбата с автопортрет. Неговите ученици Благица Здравковска, Десислава Досева, Елена Яневска, Георги Георгиев – ЖОЖО, Стефан Иванов, Марк Бойчев, Шабан Хюсмен и Яна Караманджукова търсят чрез творбите си възможните решения по темите, свързани с човешката агресия, психическите деформации, приемствеността между поколенията.

Галерия „Сезони“ се намира на столичната улица „Кракра“ 2А.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна