Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частният сектор на САЩ генерира през юни 102 хиляди нови работни места

Проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) отчете слабо ускоряване при разкриването на нови работни места през юни от американския частен сектор до 102 000, докато осреднените очаквания на финансовите пазари за около 140 000 и след като месец по-рано бяха разкрити едва 41 000 нови работни места (възходяща ревизия от 27 000).

Днешните данни сякаш продължават да сигнализират за отслабване на американския трудов пазар в резултат на съкращаване на персонал в малките компании (с наети до 50 работници) и са поредно доказателство за забавяне на водещата световна икономика.

Според ADP малките американски компании (с наети между 1 и 49 работници) са съкратили през юни 23 000 работни места, средните по размер компании (с персонал между 50 и 499 души) са наели през миналия месец 60 000 трудещи се, а големите компании (с персонал над 500 души) са разкрили 65 000 нови работни места.

Секторът на услугите е добавил през юни 117 000 работни места, докато в производствения сектор те са свили с 15 000, от които 18 000 по-малко заети в строителството при разкрити 7 000 работни места в  промишлените предприятия, показва последното проучване на ADP.

"Ръстът на работните места започна да показва признаци на забавяне", посочи Ахю Илдирмаз, вицепрезидент и ръководител на Научноизследователския институт на агенция ADP. "Докато големите предприятия продължават да се справят добре, малките фирми изпитват трудности, тъй като се конкурират в условията на продължаващо затягащ се пазар на труда. Секторът на производството на стоки продължава да показва слабост. Слабостта в сферата на услугите пък може би е отражение на доверието на потребителите", допълни той.

От своя страна Марк Занди, главен икономист в компанията Moody’s Analytics, която също участва в проучването на ADP, заяви: "Пазарът на труда продължава да отслабва. Растежът на работните места се забави рязко през последните месеци, тъй като предприятията са станали по-предпазливи при наемането на персонал. Малките предприятия са най-изнервени, особено в сектора на строителството и при търговците на дребно".  Според Марк Занди бизнесът е по-предпазлив, отчасти поради продължаващата несигурност относно търговското напрежение между САЩ и Китай.

Проучването на компанията ADP е факт преди петъчния официален доклад за заетостта в САЩ през юни, като осреднените прогнози на финансовите пазари са за увеличаване с около 160 хиляди на новоразкритите неселскостопански работни места (след анемичен растеж с 75 хиляди през май) и стабилизация на безработицата в многогодишното дъно от 3,6 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна