Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко разширяване на търговския дефицит на САЩ през май до 5-месечен връх

Търговският дефицит на САЩ се разшири рязко през май до най-високо ниво за годината, тъй като вносът нарасна с най-силно темпо от близо четири години насам, докато износът се увеличи малко по-сдържано с оглед на охлаждащата се глобална икономика, показват данни на Департамента по търговия.

През май  2019-а международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги нарасна с 8,4% до 55,52 млрд. долара, достигайки най-голяма стойност от началото на годината, след дефицит за 51 22 млрд. долара през април (възходяща ревизия от 50, 79 млрд. долара).

Американският износ нарасна през май с 2,0% до 210,64 млрд. долара, най-вече в резултат на увеличаване с 41% на експорта на соя. Това представлява най-голям месечен ръст на американския износ в рамките на настоящата година.

Вносът в САЩ обаче скочи с цели 3,3% до 266,16 млрд. долара, отбелязвайки най-драматичен месечен ръст от март 2015-а година насам, като вносът на автомобили и части за тях се увеличи със 7,5% до рекордните 33,23 млрд. долара, а вносът на суров петрол - с 11% до 13,02 млрд. долара.

Трябва да се има предвид, че през май дефицитът при търговията със стоки с Китай се разшири с цели 12,2% на месечна база до 30,2 млрд. долара, като и вносът и износът се увеличиха рязко въпреки новите по-високи мита, които САЩ наложи на китайските стоки. На 10-и май президентът Доналд Тръмп изненадващо увеличи митническите тарифи за вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара до 25% от 10%.

Разширяването на дефицита за втори пореден месец увеличават вероятността външната търговия да се отрази негативно на икономическия растеж в САЩ през второто тримесечие. Така например анализаторската компания Macroeconomic Advisers прогнозира, че БВП на САЩ ще нарасне през второто тримесечие с 2,1% след солидна експанзия от 3,1% в началото на годината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени