Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния купува от Франция корвети за 1,2 млрд. евро

Френското министерство на отбраната съобщи днес, че фирмата „Навал груп“ е спечелила договор на стойност 1,2 млрд. евро за създаване на четири корвети клас Говинд за Румъния, предаде Ройтерс.

Сделката, според която френската компания ще реновира две румънски фрегати, предвижда доставка на първите кораби през 2022 г.

„Румъния става първата европейска страна, но и първата в НАТО, което придобива боен кораб от този клас“, обяви френското министерство на отбраната.

„Говинд разполага с идеален капацитет да обезпечи сигурност в Черно море“, се казва още в становището. 

Министърът на националната отбрана на Румъния Габриел Леш от своя страна съобщи днес, че парламентът е дал зелена светлина за закупуването на още пет изтребителя Ф-16 от Португалия, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Леш посочи, че парламентът е разрешил вчера на министерството да започне процедура по сключване на договор за закупуване на пет самолета Ф-16 от правителството на Португалия, както и за пакет от допълнителни услуги от правителството на САЩ, необходими за продължаване на развитието на оперативните способности на военновъздушните сили.

През 2013 г. Румъния купи 12 използвани многоцелеви изтребителя Ф-16 от Португалия за сумата от 628 милиона евро, като първите самолети пристигнаха в страната през 2016 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна