Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на бизнес експанзията в сферата на услугите в САЩ през юни до двегодишно дъно

През юни бизнес експанзията на компаниите извън промишления сектор на САЩ (на компаниите в сферата на услугите) се забави до близо двегодишно дъно, показва проучване на Institute for Supply Management (ISM), което е поредно доказателство за забавяне на американската икономика в резултат на продължаващите търговски напрежения главно по оста Вашингтон - Пекин и на влошаващия се икономически растеж в световен план.

Индексът ISM, измерващ активността извън промишлеността, се понижи през юни до близо двегодишно дъно от 55,1 пункта спрямо 56,9 пункта през май. Въпреки че индексът остава в нивата на растеж (над важното ниво от 50 пункта) за 113-ти пореден месец, това представлява най-слабата експанзия в непромишления сектор на САЩ от юли 2017-а година.

Индексът, измерващ новите поръчки, се понижи силно до 55,8 пункта от 58,6 пункта месец по-рано, въпреки че индексът на новите експортни поръчки остана на майското ниво от 55,5 пункта.

Индексът ISM, оценяващ бизнес активността (производствения индекс) в непромишлената сфера, пък се срина до 58,2 пункта от 61,2 пункта през май, докато компонентата, отчитаща работната заетост в този важен за американската икономика сектор, спадна рязко до 55,0 пункта от 58,1 пункта.

Повишение до 58,9 от 55,4 пункта обаче бележи ценовият индекс в сферата на услугите, което сякаш е сигнал за известен инфлационен натиск във водещата световна икономика.

Секторът на услугите е ключов за растежа на водещата световна икономика, тъй като формира близо 80% от брутния вътрешен продукт на страната. В същото време трудовата заетост в сферата на услугите формира над 80% от общата заетост в частния сектор на САЩ.

Междувременно новите поръчки за промишлено произведени стоки в САЩ се понижиха през май за трети от последните четири месеца, което е поредно доказателство за слабостта в промишления сектор и за рисковете тази слабост да подкопае цялостния растеж на водещата световна икономика.

Новите промишлени поръчки се понижиха през май с 0,7% спрямо април, когато се свиха с цели 1,2% (низходяща ревизия от спад с 0,8%), показват данни на Търговския департамент на САЩ.

Поръчките за промишлено произведени стоки, без тези за транспортно оборудване, се повишиха с 0,1% след растеж с 0,3% месец по-рано, докато поръчките извън тези за отбраната се свиха с 0,4 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна