Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляване на продажбите на дребно в България, в еврозоната и в целия ЕС през май

През май продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС се понижиха за втори пореден месец, което е нов сигнал, че европейската икономика се забавя през второто тримесечие на годината., показват най-новите данни на Евростат. В същото време и продажбите на дребно в България се свиха пръв път от три месеца насам.

През май търговията на дребно в еврозоната се понижи с 0,3% спрямо април, когато се сви с 0,1% (възходяща ревизия от спад с 0,4%), докато финансовите пазари очакваха растеж с 0,3 на сто. Понижение с 0,5% беше отчетено при продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия, при нехранителни продукти с 0,1% и спад с 1,3% при продажбите на автомобилно гориво.

Свиването на продажбите на дребно в региона на единната валута през май се дължеше в най-голям степен на спад с 0,6% при търговията на дребно в Германия, докато продажбите на дребно във Франция се увеличиха с 0,4 на сто.

На годишна база растежът на продажбите на дребно в еврозоната се забави през май до 1,3% от 1,8% през април (възходяща ревизия от повишение с 1,5%), отбелязвайки най-слабо повишение от последния месец на 2018-а година.

Влошаването на търговията на дребно за втори пореден месец е поредно доказателство за забавяне на икономическия растеж в еврозоната през второто тримесечие, след като в началото на годината беше отбелязана изненадващо добра експанзия спрямо слабата втора половина на 2018-а година.  Това съживяване на европейската икономика през първото тримесечие се дължеше до голяма степен на по-добрите потребителски разходи, но данните за продажбите на дребно през април и май подсказват, че това вероятно няма да се повтори през периода април - юни въпреки продължаващото намаляване на нивото на безработица в еврозоната към многогодишни дъна.

Днешните слаби данни на Евростат изглеждат в подкрепа на очакванията на финансовите пазари, че ЕЦБ ще се наложи в скоро време да предприеме нови стимулиращи политики в подкрепа на икономическия растеж - намаляване на и без това рекордно ниските лихвени ставки, или стартиране на нова програма за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения".

В рамките на целия ЕС продажбите на дребно през май се свиха с 0,4% след тяхно понижение с 0,1% през април. На годишна база техният растеж се забави много рязко до едва 1,3% от 3,2% през април.

Евростат отчете понижение и на продажбите на дребно в България през май с 0,2% спрямо април, когато те нараснаха с 0,4 на сто, като това представлява свиване на търговията на дребно за трети месец от началото на годината.

В същото време продажбите на дребно в България се повишиха през май на годишна база с едва 0,3% след растеж с 1,2% месец по-рано, отбелязвайки по този начин най-слабо повишение от февруари насам.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна