Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на турската лира с 2%, след като Ердоган уволни шефа на централна банка на страната

Президентът Реджеп Ердоган уволни през уикенда управителя на Турската централна банка и го замени с досегашния заместник-управител на банковата институция, се посочва в президентски указ, публикуван в държавния вестник на нашата съседка.

Според вестник "Хюриет" уволняването на Четинкая е факт заради отказа на вече бившия шефа на централната банка на неколкократните искания на правителството и в частност на президента Ердоган за намаляване на лихвените проценти.

Мурат Четинкая чийто четиригодишен мандат трябваше да продължи до 2020-а година, беше заменен от неговия заместник Мурат Уйсал, се посочва в заповедта на президента, публикуван в събота.

"В различни икономически срещу ми казахме многократно, че трябва да намали лихвените ставките. Казахме му, че намаляването на лихвите ще помогне на инфлацията да спадне. Той обаче не направи това, което е необходимо", заяви Реджеп Ердоган на среща с депутатите от неговата управляваща партия. "Ние не бяхме на една и съща вълна", добави Ердоган.

Въпреки че не беше дадена официална причина за уволнението, правителствени източници цитират недоволството на Ердоган, че Турската централна банка е запазила основния си лихвен процент на високото ниво от 24% от миналия септември насам, за да подкрепи обезценяващата се местна валута (турската лира).

Новината за уволнението на Мурат Четинкая провокира рязка обезценка на турската лира с около 2% спрямо долара и еврото в началото на търговията в понеделник, тъй като инвеститорите отново започнаха да се притесняват за независимостта на централната банка.

Щатският долар поскъпна за кратко към 5,8250 турски лири, а еврото - към 6,5000 лири преди двете водещи валути да парират част от първоначалното възходящо движение, като доларът нараства с 1,62% към 5,7200 турски лири, а еврото - с 1,68% към 6,4265 лири.

От началото на годината лирата се обезцени с около 8%, след като по време на валутната криза в Турция през 2018-а година тя се срина с 30%.

Според редица анализатори смяната на Четинкая с неговия досегашен заместник Мурат Уйсла предполага, че още на следващото редовно заседание на 25-и юли Турската централна банка ще намали лихвените ставки, за да изпълни повелята на Реджеп Ердоган.

Уволнението идва сами дни преди доставката в Турция на първите руски ракетни системи за защита С-400, което може да доведе до санкции от страна на Вашингтон спрямо Анкара и да подсили натиска от продажби на турската лира.

Фондовата борса в Истанбул също реагира негативно на новината за уволнението на шефа на централната банка като основният индекс BIST100 стартира днешната търговия с понижение от над 1,5% преди да парира част от първоначалните загуби, понижавайки се с около 0,9%. Най-солиден спад с над 2% бележат акциите на турските банки.

В същото време нараства и цената на застраховката срещу фалит по отношение на притежавания от инвеститори турски държавен дълг, като т.нар. "петгодишни CDS книжа" (Credit Defalut Swaps) на Турция, се повишава с 6 базисни пункта до 383 пункта, според данни на IHS Markit. Това означава, че днес гаранцията/застраховката за петгодишен турски дълг на стойност 10 млн. евро вече достигна 383 хил. долара спрямо 377 хил. долара в края на миналата седмица.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна