Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на оръжие на Тайван за 2,2 млрд. долара

Китай призовава Вашингтон за незабавна отмяна на оръжейната сделка

Държавният департамент на Съединените щати обяви, че е одобрил потенциална военна продажба за Тайван на стойност 2,.2 млрд. долара. Сделката с Представителството по икономика и култура на Тайпе (TECRO) включва 108 танка от модела M1A2T Abrams, както и ракети и свързано с тях оборудване и поддръжка.

"Предложената продажба служи на американските национални, икономически и интереси за сигурност, като подкрепя непрекъснатите усилия на получателя да модернизира въоръжените си сили и да поддържа надеждна отбранителна способност. Предложената продажба ще помогне за подобряване на сигурността на получателя и ще подпомогне запазването на политическата стабилност, военното равновесие и икономическия напредък в региона"”, се казва в изявление на Американската агенция за сътрудничество в областта на отбраната (DSCA).

Китайското външно министерство критикува остро решението на САЩ да продаде оръжие на Тайван и призова Вашингтон да "отмени незабавно" тази сделка, тъй като тя не е в съответствие с международното право и застрашава суверенитета и сигурността на Китай.

"Продажбите на американски оръжия за Тайван са сериозно нарушение на международното право и основните норми, регулиращи международните отношения. Това нарушава политиката на единен Китай и три съвместни американско-китайски комюникета. Това е и сериозна намеса във вътрешните работи на Китай, която вреди на нашия суверенитет и сигурност. Изразяваме протест относно тези действия на САЩ", заяви говорителят на външното министерство Гън Шуан.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна