Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

BASF предупреди за доста слаби печалби на химическата компания в резултат на търговската война САЩ-Китай

Акциите на BASF поевтиняват рязко по време на търговията във вторник, след като мощната германска химическа компания отправи сериозно предупреждение за солиден спад на очакваните си печалби.

BASF обвини за своите проблеми забавянето на световната автомобилна индустрия и продължителния търговски конфликт между Китай и САЩ, като в същото време неблагоприятните метеорологични условия в Съединените щати също навредиха сериозно на търсенето на селскостопански продукти.

Германският гигант очаква печалба за второто тримесечие преди лихви и данъци от едва около 500 млн. евро, което е с цели 60% под консенсусните очаквания. За цялата 2019-а година BASF прогнозира спад на печалбата с 30% в сравнение с предишна оценка за ръст с между 1% и 10%. Само в рамките на последните шест месеца на настоящата година печалбата на химическата компания рискува да се свие с цели 50%  поради "несигурността", причинена от търговската война между САЩ и Китай.

След отправените сериозни предупреждения акциите на BASF се сриват с около 6% на Франкфуртската фондов борса. Под силен натиск от продажби се намират и акциите на други водещи промишлено-химически производители като Covestro AG (спад с 5,96%) и Wacker Chemie AG (понижение с 4,36%).

Като цяло химическата индустрия е най-слабо представящата се през днешната европейска търговия в рамките на общия фондов индекс Stoxx Europe 600, който се понижава с 0,7%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна