Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на автомобилните продажби в Китай за 12-ти пореден месец

Продажбите на автомобили в Китай се понижиха през юни за 12-ти пореден месец, намалявайки с 9,6% спрямо година по-рано до 2,06 млн. броя след спад с 16,4% през май и с 14,6% през април, като продължителният спад в автомобилния сектор на страната все още не показа признаци за отслабване.

За първите шест месеца на 2019-а година продажбите на автомобили са спаднали с 12,4% до 12,3 млн. броя в сравнение с първата половина на 2018-а година, съобщиха в сряда от Китайска асоциация на производителите на автомобили (CAAM).

Забавянето на икономиката и търговската война на Китай със Съединените американски щати са в основата на едногодишния непрекъснат спад при продажбите на автомобили, но в последно време съществена причина за това е и бързото въвеждане на нови правила за емисиите на автомобилите в 15 китайски града и провинции, които формират над 60% от общите продажби в Китай.

Тъй като китайските провинции са приложили така наречените "Китай 6" стандарти за емисиите на автомобили по-рано от крайния срок на централното правителство през 2020-а година., това предизвика несигурност сред производителите и объркване сред потребителите, според CAAM, анализатори, дилъри и потребители.

В същото време обаче продажбите на електрически превозни средства (NEVs) продължават да нарастват, скачайки през юни с 80% спрямо година по-рано до 152 хиляди боря, което прави увеличение на тези продажби с почти 50% в рамките на първите шест месеца на годината до общо 617 хил. електрически автомобили.

Електрически превозни средства (NEVs) включват хибридни автомобили, изцяло електрически превозни средства само на батерии и превозни средства с водородни горивни клетки. Китай, който през последните години има сериозни проблеми с замърсяването на въздуха, е запален поддръжник на NEVs, като властите в Пекин изискват от автопроизводителите да изпълняват заложените производствените квоти на електрически превозни средства.

През миналата година продажбите на електрически превозни средства в страната скочиха с почти 62% въпреки сериозното свиване на общия автомобилен пазар.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна