Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият гръцки премиер ще представи в скоро време план за намаляване на данъците

Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция
Снимка: Ройтерс

До няколко седмици гръцкото правителство ще внесе законопроект в парламента за намаляване на данъците, заяви новоизбраният премиер Кириакос Мицотакис на първото заседание на неговия кабинет в сряда, съобщава Ройтерс.

Управляващата партия "Нова демокрация" обеща по време на предизборната надпревара редица данъчни облекчения, включително намаляване на корпоративния и на подоходния данък.

В сряда премиер Мицотакис обаче не уточни какви точно данъчни реформи ще съдържа новият законопроект.

Кириакос Мицотакис, който замени досегашния премиер от левицата Алексис Ципрас, също така представи пред новото правителство списък с приоритети до края на годината като част от правителствения план за действие, призовавайки членовете на кабинета да ускорят изпълнението на тези приоритети.

"Аз ще бъда първият, който ще бъде оценяван от хората", каза той пред своя кабинет, който включва общо 50 министри и заместник-министри, сред които пет жени, като само министерските кресла са 18 на брой.

На министрите бяха дадени строги инструкции да избягват потенциални конфликти на интереси, включително забрана за назначаване на постове на роднини от първа и второстепенна линия и за запазване на каквато и да е друга работа.

"Правителството трябва да работи като добре настроена машина", посочи Мицотакис.

Въпреки спечелването на значително парламентарно мнозинство, правителството ще трябва да търси съюзници и сътрудничество с други политически партии, добави премиерът.

"Искаме да изградим мостове, а не да издигаме стени", каза той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна