Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнучин препоръча на американските компании да потърсят лицензии, за да продължават да доставят части на "Хуавей"

Стивън Мнучин - финансов министър на САЩ

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин призова американските доставчици на оборудване за "Хуавей" (Huawei) да поискат получаването на лицензи за продължаване на техните продажбите за китайския технологичен гигант, съобщи "Уолстрийт джърнъл", цитирайки източници, запознати с този въпрос.

След срещата на върха на Г-20 в Осака, президентът Доналд Тръмп обяви решението си да облекчи забраната за китайската технологична компания като част от продължаващите търговски преговори с Пекин. Търговският секретар Уилбър Рос потвърди по-рано тази седмица, че Министерството на търговията ще приложи решението на Тръмп, визирайки предоставянето на необходими лицензи на американските доставчици на части за "Хуавей".

Финансовият министър Мнучин също така заяви, че желае Конгресът на САЩ да повиши тавана на държавния дълг преди августовската ваканция. "Всички знаят, че има някои външни усилия да говорим за тавана на дълга и това е нещо, за което провеждаме дискусии ... и е необходимо да направим нещо, преди всички да излязат в летен отпуск", посочи той пред репортери.

Кръгът от бюджетните преговори с депутати от опозиционната Демократическа партия приключи през миналия месец без сделка, като висши демократи заявиха, че споразумение ще бъде постигнато по-лесно "без намесата на президента".

Настоящият двугодишен американски бюджет ще изтече през септември, като Стивън Мнучин заяви, че американският президент Доналд Тръмп иска да избегне ново принудително временно спиране на дейността на федералните и правителствени власти.

В тази връзка финансовият министър предложи увеличаване на тавана на едногодишен дълг, ако Конгресът не може да постигне съгласие по новата бюджетна рамка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна