Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роджър Федерер срещу Рафаел Надал - епизод 40

Надал и Федерер се срещат за 40-и път днес.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък следобед на централния корт на „Ол Инглънд корт“ в Лондон ще се състои 40-ото издание на най-вълнуващия двубой в съвременния спорт. Роджър Федерер и Рафаел Надал ще трябва да определят втория финалист на Уимбълдън. Сблъсъкът на тенис титаните с обща възраст 70 години ще започне не преди 17 часа наше време, веднага след мача между Новак Джокович и Роберто Баутиста Агут.

Испанският левичар води в досегашните срещи с швейцарския Маестро с 24-15 победи. За качеството на двубоите между тях трябва да се спомене, че всички са били на финали и полуфинали. Изключение прави само първият мач между Роджър и Рафа – през 2004 година в Маями, когато Надал спечели с 6:3, 6:3.

На Уимбълдън обаче Федерер е лидер с 2-1 успеха. И трите мача бяха за титлата. През 2006 г. швейцарецът се наложи с 6:0, 7:6, 6:7, 6:3. Година по-късно Роджър отново надделя – 7:6, 4:6, 7:6, 2:6, 6:2. През 2008-а се състоя историческия мач, смятан за най-вълнуващия финал в Лондон и на който Рафа е посветил голяма част от биографията си. След 4:48 часа епична битка и прекъсвания заради дъжд Надал спечели с 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7 в най-дългия мач за титлата в историята на Откритото първенство на Великобритания.

Вторият поставен Федерер се стреми към девети трофей на тревата в „Ол Инглънд клъб“ и общо 21-и в Големия шлем, а №3 в схемата Надал ще се опита да спечели за трети път в Лондон и за 19-и път в Шлема.

„Рафа подобри много играта си на тази настилка през годините и промени много стила си – коментира 37-годишният Роджър, цитиран от Би Би Си. – Помня как сервираше преди и как го прави сега. Той вече завършва разиграванията по-бързо. Двамата знаем всичко един за друг. Можеш да се побъркаш от мислене на тактически варианти, или пък да си кажеш: това е тенис на трева, ще изляза и ще си играя своята игра. Развълнуван съм, че ще играя срещу него отново“.

Надал се изказа в същия дух преди двубоя.

„Винаги е уникална ситуация да играеш с Роджър. Вълнувам се, че ще изляза срещу него на централния корт тук след 11 години. Това означава много за мен, както е може би и за него. Възможностите да се срещаме на корта намаляват, но ние все още сме тук. Не очаквам да науча нещо ново за Федерер. Очаквам да играя срещу може би най-добрия тенисист в историята на тази настилка. Той играе добре и се чувства комфортно на трева. Аз също играя добре, с много висока интензивност, агресивно. Сервирам добре и посрещам много добре. Знам, че трябва да покажа най-добрия си тенис“, заяви 33-годишният Рафа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени