Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поевтиняване на турската лира и на държавните облигации след подновени страхове за американски санкции

Снимка: Ройтерс

Турската лира и турските държавни облигации се намират под предпазлив натиск от продажби по време на търговията в петък след подновени опасения за предстоящо налагане на санкции от страна на САЩ.

Повод за тези притеснения даде новината за пристигането в Турция на първите руски ракетни системи С-400, след като управляващата във Вашингтон предупредиха многократно Анкара, че ако сделката не бъде отменена, САЩ ще наложат санкции на страната.

Турската лира поевтинява с 0,76% към 5,7135 лири за един щатски долара и с 0,55% към 6,4330 лири за едно евро.

Решението през миналия уикенд на президента Реджеп Ердоган да уволни управителя на Турската централна банка и го замени с досегашния заместник-управител на банковата институция също се отразява негативно на търговията на местната валута, тъй като инвеститорите отново започнаха да се притесняват за независимостта на централната банка.

Негативно влияние върху турската лира оказват и опасенията за засилване на напрежението между ЕС и Турция относно "незаконните", според съюза, сондажи за нефт и природен газ от страна на Анкара край бреговете на Кипър. Притесненията са, че ЕС може да ограничи контактите с Анкара и да прекрати финансирането на турски проекти посредством европейските банки. Това би довело до замразяване на редица съвместни проектни инициативи.

Опасенията за предстоящи американски санкции спрямо Анкара водят и до продажби на турски държавни облигации, като в петък дългосрочните книжа с падеж през 2041-а година деноминирани в долари поевтиняват с 1,6 цента към триседмични дъна, а облигациите с падеж през 2030-а година - с 1,5 цента.

В същото време нараства и цената на застраховката срещу фалит по отношение на притежавания от инвеститори турски държавен дълг, като т.нар. "петгодишни CDS книжа" (Credit Defalut Swaps) на Турция, се повишава с 6 базисни пункта до 409 пункта, според данни на IHS Markit. Това означава, че днес гаранцията/застраховката за петгодишен турски дълг на стойност 10 млн. евро вече достигна 409 хил. долара спрямо 403 хил. долара в четвъртък.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна