Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски съд намали с $ 55 млн. присъдата на "Байер" относно причиняващия рак препарат на "Монсанто"

Акциите на Bayer AG поскъпва с 2% на борсата във Франкфурт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американски Федерален съд съкрати с цели 55 милиона долара предишна присъда спрямо германския фармацевтичен гигант "Байер" (Bayer AG) по обвинение за причиняване на рак в резултат на използване на препарат от марката "Раундъп" на дъщерната компания – "Монсанто" (Monsanto Co.), съобщава "Уолстрийт джърнъл". Това решение на съда идва във време, когато германският гигант продължава да се бори с хиляди подобни претенции в САЩ.

Решението на съда е във връзка с жителя на Северна Калифорния Едуин Хардман, който преди време успя да спечели присъда за над 80 млн. долара по дело, свързващо неговия неходжкинов лимфом с дългогодишната употреба на препарат от марката "Раундъп". Делото му през март беше второто от три, които компанията "Байер" загуби във връзка с безопасността на "Раундъп" на дъщерната компания – "Монсанто" (Monsanto Co.).

Вчера американският окръжен съдия Винс Чхабриа каза, че наказателните обезщетения от 75 милиона щатски долара, присъдени на г-н Едуин Хардман, са били прекомерни в сравнение с 5,3 милиона долара от други щети. Съдията каза, че 20 милиона долара наказателни щети, или приблизително четири пъти компенсаторните щети, са по-подходящи съгласно насоките на Върховния съд на САЩ.

"Въз основа на доказателствата, дошли по време на изслушването, "Монсанто" заслужава да бъде наказан”, написа съдията Чхабрия в решението си от понеделник. Съдията стигна до заключението, че докато науката все още е противоречива дали глифозатът, активната съставка в Roundup, причинява неходжкинов лимфом, компанията изглежда не се интересува от това дали продуктът може да бъде канцерогенен.

Решението на американския съд да намали рязко наказателните обезщетения от 75 милиона до "по-скромните" 20 милиона долара допринася за поскъпване на акциите на Bayer AG с близо 2% в началото  на днешната търговия на борсата във Франкфурт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна