Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поевтиняване на петрола след отминаване на урагана Бари и подновяване на добивите в Мексиканския залив

Във вторник петролът поевтинява предпазливо за втора поредна сесия на търговия, тъй като беше подновено производството в Мексиканския залив след отминаване на урагана Бари.

Вчера фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август се понижиха с 1,1% към 59,60 долара за барел, а тези на петрола брент с доставка през септември - с 0,4% към 66,48 долара за барел, след като от началото на седмицата производителите започнаха да възстановяват част от работата на нефтените платформи в Мексиканския залив.

Днес фючърсите на петрола брент се понижиха за кратко към $ 66,22 за барел преди да стабилизират около $ 66,45, докато тези на американския лек суров петрол спаднаха до $59,18, преди обаче да отскочат слабо към $ 59,55 за барел.

През миналата седмица бяха затворени близо три четвърти от американските нефтени платформи в Мексиканския залив в очакване на урагана Бари. Това допринесе за силен седмичен ръст на фючърсите на американския лек суров петрол с 4,7% и на фючърсите на петрола брент - с 3,9%.

"Свързаните с урагана Бари опасения не се оправдаха, което е нещо добро,  но все още има нефтени платформи в Мексиканския залив, които работят с капацитет от около 69%", отбеляза за Ройтерс Фин Зибел, старши икономист в National Australia Bank. "В последните дни имаше известен шок във връзка с доставките, но само в краткосрочен план. Пазарът започва да се връща към нормалното си функциониране", допълни той.

В понеделник в американските води на Мексиканския залив се добиваше около 1,3 млн. барела петрол, което беше с около 80 хил. барела по-малко, отколкото в неделя. Работниците започнаха да се завръщат на повече от 280-те производствени платформи, които бяха евакуирани преди урагана Бари да навлезе в залива. Може обаче да отнеме няколко дни, за да се възобнови напълно производство.

Междувременно вниманието на петролните пазари се насочи към вчерашен редовен месечен доклад на Енергийната информационна администрация (EIA) на САЩ, според който добивите на американски петрол от седемте основни шистови находища се очакват да нараснат през август с около 49 хил. барела на ден, достигайки рекордните 8,546 млн. барела. Трябва да се има предвид, че общите петролни добиви в САЩ вече надвишават 12 млн. барела на ден.

Увеличаването на американското производство вероятно ще продължава да подкопава усилията на Русия и Саудитска Арабия за ограничаване на глобалните петролни доставки посредством договореното по-рано през юли във формата "ОПЕК +" удължаване до март 2020-а година на действащото споразумение за съкращаване на производството с общо 1,2 млн. барела на ден.

В същото време участниците на петролните пазари продължават да бъдат изнервени с оглед на напрежението около ядрената програма на Техеран, след като Иран заплаши, че може напълно да се оттегли от ядреното споразумение от 2015-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!