Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стагнация на индустриалното производство в САЩ през юни

Индустриалното производство в САЩ остана през юни на нивото от май, тъй като нарастването на промишленото и производството в минно-добивния сектор беше компенсирано от спад при производството в областта на комуналните услуги.

Индустриалното производство стабилизира на нивото от май, когато нарасна с 0,4%, докато финансовите пазари очакваха повишение с 0,1 на сто.

Промишленото производство, което представлява ключова компонента в данните за индустриалното производство, обаче се повиши през юни с 0,4% след растеж с 0,2% месец по-рано. По принцип промишленото производство е най-важната и най-внимателно следена компонента от Фед, тъй като формира почти 75% от общото индустриално производство и близо 12% от БВП на САЩ.

Минно-добивното производство нарасна с 0,25, докато производството в сектора на комуналните услуги се сви с цели 3,6 на сто.

Натовареността на индустриалните производствени мощности се понижи през юни до 77,9% от 78,1% през май.

В рамките на второто тримесечие индустриалното производство в САЩ се сви с 1,2% спрямо година по-рано, отбелязвайки понижение за второто поредно тримесечие след спад с 1,9% в началото на годината. Промишленото производство пък се понижи през второто тримесечие с 2,2% след спад с 1,9% през периода януари - март.

Днешните данни сякаш потвърждават очакванията, че слабостта на индустриалното производство на САЩ от началото на годината ще остане в сила и през второто тримесечие. Понижението за две поредни тримесечие означава, че индустриалният и промишлен сектор се намира в рецесия, отчасти в резултат на цикличното забавяне на китайската икономика и на търговската война между Вашингтон и Пекин.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от