Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дау Джоунс" с нов рекорден връх на Уолстрийт въпреки колебливата търговия след банковите отчети

Пазарите на акции на Уолстрийт стартираха търговията във вторник без ясно изразена посока, въпреки че индексът на сините чипове "Дау Джоунс" успя да достигне пореден рекорден връх, като финансовите отчети за второто тримесечие на три от най-големите банки в САЩ и важни макроиндикатори обрисуваха смесена картина за икономиката и за сектора на финансовите услуги.

Силните данни за продажбите на дребно през юни показват солиден подем на потребителските разходи през второто тримесечие след слабото начало на годината. В контраст на това индустриалният и промишленият сектори отбелязват свиване за второ поредно тримесечие, навлизайки в т.нар. "техническа рецесия".

Тези смесени данни запазват живи инвеститорските очаквания за намаляване на основната лихва на Федералния резерв с 0,25% на заседанието в края на юли, но сякаш парират допълнително спекулативните надежди за по-агресивно понижение на федералната фондова лихва с 0,5%.

На целия този фон и преди предстоящата нова серия финансови отчети на водещи американски компании, индексът DJIA се повишава с 32 пункта (с 0,12%) към 27 390 пункта - малко под днешния нов рекорден връх около 27 939 пункта. Широкият индекс S&P500 и технологичният Nasdaq пък се колебаят около вчерашните им рекордни нива на затваряне.

След представените по-рано днес банкови отчети, акциите на JP Morgan Chase поскъпват с 0,88% и на Goldman Sachs - с 1,4%, докато акциите на Wells Fargo поевтиняват с 2,21%.

Спад с 1,23% бележат и акциите на Johnson & Johnson, въпреки че голямата компания отчете по-добри от очакваното финансови резултати през второто тримесечие и дори повиши очакванията си за цялата финансова година, но в същото време нейните приходи се понижиха спрямо година по-рано.

Инвеститорите не възприеха позитивно и отчета на компанията за бързи храни Domino’s Pizza, което доведе до рязко поевтиняване на нейните акции с 6,7%.

Междувременно акциите на "Фейсбук" се повишават слабо с 0,2%, като фокусът на внимание на инвеститорите е насочен към предстоящите по-късно днес показания на мениджърите на голямата социалния медия пред Сенатската банкова комисия относно плановете за въвеждане на собствената криптовалута "Либра".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна