Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ръст на британските продажби на дребно през юни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продажбите на дребно във Великобритания нараснаха изненадващо през юни след два поредни месеца на спад, показват данни на официалната статистика ONS, които сигнализират, че забавящата се британска икономика вероятно ще избегне свиване (спад на БВП) през второто тримесечие.

Обемът на продажбите на дребно нарасна през юни с 1,0% спрямо май, когато се сви с 0,6% (низходяща ревизия от спад с 0,5%) при осреднени очаквания на финансовите пазари за понижение с 0,3 на сто. Растежът на продажбите на дребно на годишна база се ускори рязко до 3,8% от 2,2% през май при прогноза за повишение с 2,6 на сто.

Потребителските разходи са важен генератор за растежа на британската икономика, тъй като формират около 20% от разходите на домакинствата. В рамките на второто тримесечие британските потребителите са закупили с 0,7% повече стоки, отколкото през първото тримесечие, което предполага за наличието на растеж на потребителските разходи, макар и по-слаб, отколкото в началото на годината.

Нарастването на продажбите на дребно през юни беше подкрепено от повишаване на продажби в магазините за домакински стоки, магазините за дрехи и обувки и най-вече от много силен ръст на продажбите в магазините втора употреба, посочи ONS.

В същото време обаче продажбите по интернет се понижиха през юни с 0,7% на месечна база, въпреки че на годишна база те нараснаха с 8 на сто.

Продажбите на дребно, изключвайки автомобилите и горивата, скочиха през юни с 0,9% на месечна и с 3,6% на годишна база след спад през май с 0,4% на месечна и повишение с 2,0% спрямо година по-рано.

Днешните доста по-силни данни предполагат, че потребителските разходи на Острова продължават да бъдат до голяма степен незасегнати от общата несигурност около процеса на Брекзит, която доведе до рязко забавяне на британската икономическа активност в края на миналата година. Макар и слабото нарастване с 0,7% на продажбите на дребно през трите месеца до края на юни все пак може да окажат известна подкрепа за британския икономически растеж през третото тримесечие.

Английската централна банка очаква икономиката на Великобритания да остане на нивото от първото тримесечие (нулев растеж).

Британската лира реагира позитивно на по-силните данни, поскъпвайки спрямо щатския долара и еврото.

Паундът нараства с 0,36% към двудневен връх около 1,2486 долара, след като през вчерашната търговия поевтиня за кратко под 1,2400 нивото за пръв път от повече от две години насам, достигайки дъно около 1,2383 долара (най-ниско ниво от април 2017-а година).

В същото време еврото поевтинява с 0,25% към двудневно дъно около 0,9000 нивото, отстъпвайки от вчерашния 6-месечен връх от 0,9051 паунда (най-високо ниво за еврото от началото на януари 2019-а година).


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от